Ingr. Per 4 persone:
350 gr. pizzoccheri
100 gr. robiola (o fontina)
2 patate
200 gr. bieta
100 gr. Parmigiano
100 ml olio di oliva
1 spicchio di aglio
Poco burro per la teglia
Sale
Pepe
COME PROCEDERE:
Spellate e tagliate le patate a cubetti. Lavate e poi tagliate
la bieta a pezzi , quindi fatela
sbollentare per circa 3 minuti in acqua
bollente salata insieme alle patate. Scolate il tutto (tenendo da parte l’acqua
per cuocere i pizzoccheri) e trasferite in una padella con l’olio caldo e l’aglio
intero appena dorato, che poi toglierete alla fine, salate e pepate. Lasciate insaporire per qualche
minuto e poi tenete da parte. Cuocete la pasta nell’acqua della bieta e poi
scolatela al dente. Mettetela nella
padella con le patate e la bieta, aggiungete il parmigiano e mescolate bene. Imburrate una pirofila da forno e riempitela
con i pizzoccheri. Aggiungete la robiola
a pezzetti e fate gratinare in forno preriscaldato a 220° per circa 10 minuti.
Servite all’istante.
ENGLISH TRANSLATION:
BAKED PIZZOCCHERI PASTA WITH SWISS CHARD AND CHEESE
Ingr. For 4 persons:
350 gr. pizzoccheri
100 gr. robiola cheese (or fontina cheese)
2 potatoes
200 gr. swiss chard
100 gr. parmesan
100 ml olive oil
1 clove of garlic
A little butter for the pan
Salt
Pepper
HOW TO PROCEED:
350 gr. pizzoccheri
100 gr. robiola cheese (or fontina cheese)
2 potatoes
200 gr. swiss chard
100 gr. parmesan
100 ml olive oil
1 clove of garlic
A little butter for the pan
Salt
Pepper
HOW TO PROCEED:
Peel and cut potatoes into cubes. Wash and then cut the chard into pieces, then let it boil for about 3 minutes in boiling salted water together with potatoes. Drain everything (reserving the cooking water for pizzoccheri) and transfer to a frying pan with hot oil and the whole garlic clove slightly golden, that you will remove at the end; add salt and pepper. Cook for a few minutes and then set aside. Cook the pasta and drain it al dente. Put into the pan with the potatoes and Swiss chard, add the Parmesan cheese and mix well. Butter a baking dish and fill it with pizzoccheri. Add the robiola cheese into small pieces and then brown in a preheated oven at 220 degrees for about 10 minutes. Serve at once.
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